Sun Zi İle Savaş Sanatı

 Evet arkadaşlar kitabımızın adı Savaş Sanatı. Sun Zi diğer adıyla Sun Tzu tarafından yazılan bu eser insanlık tarihinin en eski ve üzerinde en fazla araştırma ve tartışma yapılmış strateji eseridir.
M.Ö 403'lere dayanır eserin geçmişi. Yazar bu kitabı yazdıktan sonra kral onu yanına çağırır. Ve yazdıklarının işe yaradığını göstermesi için bir deneme yaptırır. Deneme sonucunda kral çok sevdiği iki cariyesini kaybetse de çok iyi bir komutan kazanmıştır. Sun Tzu'nun mükemmel zekası, sakinliği ve tecrübeleriyle devlet güçlenir ve Sun Tzu'nun ünü yayılmaya başlar.

   Sun Tzu yüz savaşın savaşarak kazanılmasını değil bir savaşın savaşılmadan kazanılmasını zafer olarak görür. Bunun içindir ki her savaş savaşmadan önce kazanılır sözünü söylemiştir. Sun Tzu gerekli stratejiler uygulanıp karşı tarafın istekleri ele geçirilirse karşı taraf mecburen sizin isteklerinizi dinlemek zorunda kalır der.


 Kitap on üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; hesaplama, savaş, taktik saldırı, duruş, güç, zayıflık-güçlülük, harekat, dokuz değişken: binbir olasılık, orduyu harekete geçirme, arazi, dokuz arazi, ateşle saldırı, casus kullanma şeklindedir.
 İlk bölüm olan hesaplamada savaşın bir ülkenin var olma ya da yok olma durumu olduğunu o yüzden hesaplamada şu beş kurala dikkat edilmesi gerektiğini savunur. Bir "yol(yönetici ve halkın birbirine bağlılığı", iki "gök(hava şartları)", üç "yer(tehlike), dört"komutan (erdem, güven, cesaret vb.), beş "kural (örgütlenme ve sistem)'dir.
Savaşın getireceği zararı bilmeyen kişiler, savaşın getireceği yararı da bilmezler. o yüzden hesaplama en ince ayrıntısına kadar yapılmalıdır. Ayrıca bir savaşta kendini, düşmanını ve araziyi bilmen sana yüzde yüzlük bir başarı getireceğinden bahseder.
Nasıl ki notalar beşi geçmediği halde kombinasyonları sayısızdır aynı şekilde savaşta da kullanabileceğin taktikleri ve olasılıkları bu şekilde ayarlamamız gerektiği konusunda bizi uyarır.
Kitap bu şekilde bir savaşta yapılması gerekenleri en ince ayrıntısı ile anlatır. Günümüzde böyle savaş stratejileri neişimize yarayacak diyor olabilirsiniz.  Ancak günümüzde bu savaş stratejilerini kendi hayatınızdaki boğuştuğunuz bir probleme aktarırsanız aynı şekilde işe yaradığını göreceksiniz. Ne demiş G. Orwell en güzel kitap sana bildiklerini sistematik bir şekilde aktaran kitaptır. Bu incecik kitap size çok şey kazandıracak. Kitap hakkında farklı düşünceleriniz varsa sizi yoruma bekiyorum.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder